banner sara imobil bistrita

Asigurarea obligatorie a locuintei

asigurarea obligatorie a locuinteiConform legislatiei in vigoare, toti posesorii de imobile cu destinatia de locuinta au obligativitatea sa incheie o polita de asigurare a locuintei care sa acopere cele trei riscuri principale prevazute de legea 260/2008, adica: cutremur de pamant, alunecari de teren, inundatii de apa (ca si calamitate naturala).

Exista, insa, si polite facultative care asigura si alte riscuri suplimentare cum ar fi: incendiu, explozie, caderi de corpuri, avalansa si greutatea stratului de zapada/gheata (in cazul caselor, imobilelor cu destinatie turistica, etc.), furt, inundatii din pricina conductelor (instalatiilor) de apa, izbire de catre vehicule si lista poate continua (in functie de ofertele societatilor de asigurari).

Conform ultimului decret de modificare si completare a legii privind asigurarea obligatorie a locuintei, semnat de Presedintele Romaniei in data de 13 decembrie 2010, o asigurare facultativa a locuintei, care include si acoperirea pentru riscurile cuprinse in asigurarea obligatorie, poate fi folosita in locul acesteia.

Politele vor fi emise de companiile care au semnat actul de aderare la Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID).

Conform legii, suma asigurata:

  • pentru locuintele de tip A - locuinte construite din materiale conventionale (structura de beton sau lemn, pereti din piatra sau caramida arsa) este de 20.000 EUR; prima de asigurare 20 de euro/an.
  • pentru locuintele de tip B - locuinte construite din materiale neconventionale (ex: caramida nearsa) este de 10.000 EUR; prima de asigurare 10 de euro/an. La cumpararea politei, plata se va face la cursul stabilit de Banca Nationala a Romaniei in ziua contractarii politei.

ATENTIE: Singurele locuinte ce nu pot fi asigurate sunt cele marcate cu bulina rosie.

Actele necesare pentru incheierea politei de asigurare a locuintei (asigurare obligatorie sau facultativa) sunt:

  • actul de identitate a unei persoane ce locuieste in imobilul ce urmeaza a fi asigurat.
  • copie/original al actului de proprietate. (in unele cazuri).

Puteti verifica inregistrarea politei de asigurare obligatorie in baza de date PAID , introducand seria si numarul politei. Pagina web oficiala a PAID este: www.paidromania.ro/verificare-polita.

Mentionam faptul ca proprietarii care nu isi vor asigura locuintele (potrivit Legii 260/2008) vor risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 de lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se va face de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.

Despre noi

SARA IMOBIL este o societate de intermedieri imobiliare din Bistrita. Intermediaza vanzari, cumparari, inchirieri imobile, apartamente, case, vile, terenuri. Una dintre calitatile firmei o reprezinta rapiditatea in luarea deciziilor si promptitudinea in afaceri. Asteptam ofertele si sugestiile dumneavoastra pe adresa office@sarai.ro sau folosind formularul de la pagina de contact.